Personalități
Perioada modernă și perioada interbelică s-au bucurat de activitatea și lucrările a numeroase personalități, dintre care amintim câteva.- George Enescu Este unul dintre cei mai mari muzicieni români, compozitor, dirijor, violonist, pianist, pedagog. Între anii 1888-1894 a studiat la Conservatorul din Viena, unde a absolvit cu medialia de argint, apoi între anii 1895-1899 la Conservatorul din Paris.La vârsta de numai 5 ani a creat prima lui compoziție muzicală. În anul 1915 a avut loc prima ediție a concursului de compoziție "George Enescu", în cadrul căruia marele compozitor oferea, din veniturile sale proprii, sume de bani generoase câștigătorilor și șansa interpretării pieselor lor în concerte. Printre operele sale se remarcă Poema Română, Suita nr. 1 pentru orchestră, Sonata pentru vioară și pian nr.1 op.2, Oedip. A susținut concerte la Castelul Peleș, admirat fiind de Regina Elisabeta a României. A fost ales ca membru al unor insituții importante din lume. A fost membru corespondent al Academiei de Arte Frumoase din Paris, Academiei ”Santa Cecilia” din Roma, Insitutului francez din Paris, Academiei de Științe și Arte din Praga.
- Grigore Antipa A fost muzeolog, zoolog, ecolog, oceanolog, hidrobiolog, ihtiolog, economist, cu o amplă activitate științifică în domeniul biologiei.În anul 1891 a susținut examenul de doctorat și a primit mențiunea Summa Cum Laude. A organizat Muzeul Național de Istorie Naturală din Șoseaua Kiseleff. În prezența Regelui Carol I și a Principesei Maria, precum și a unor importante personalități din domeniul științific, cultural, politic, a deschis primele săli ale Muzeului. Printre inovațiile sale muzeologice se remarcă dioramele - vitrine tridimensionale. Speciile erau prezentate pe categorii de habitate, în posturi naturale, proiectate pe un fundal pictat. A fost membru al Academiei Române și a mai multor academii din lume.
- Gheorghe Grigore Cantacuzino Și-a luat doctoratul în drept în anul 1858. A fost de două ori primar al Capitalei, principala sa preocupare fiind dezvoltarea căilor ferate, drumurilor și șoselelor, ministru de Interne, ministru al Lucrărilor Publice, ministru al Justiției și prim-ministru al României în 1899-1900 și în 1904-1907. Presa străină îl descria ca fiind calm și ponderat, o persoană care a respectat toate partidele. A construit Palatul Cantacuzino din București, în prezent Muzeul Național "George Enescu", Castelul Cantacuzino din Bușteni și Palatul Cantacuzino de la Florești, cunoscut și sub numele "Micul Trianon".
- Ion I. C. Brătianu Prim-ministru al României interbelice și președintele Partidului Național Liberal, unul dintre personajele făuritoare ale Marii Uniri de la 1918, alături de Regele Ferdinand și Regina Maria.A condus Guvernul în Primul Război Mondial și delegația României la Conferința de Pace de la Paris. A fost membru de onoare al Academiei Române. A dus o politică de demnitate națională, de afirmare a egalității suverane a României în raport cu celelalte state și a conștiinței naționale. În politica sa a promovat statul constituțional și democratic, fiind o figură centrală a vieții politice între anii 1914 și 1927. A inițiat reforma agrară și electorală. Printre marile realizări ale lui Ion I. C. Brătianu se numără și legislația economică, administrativă, legislația privind justiția, sănătatea, educația și cultele.
- Martha Bibescu S-a remarcat în secolul al XX-lea ca una dintre cele mai distinse personalități ale aristocrației europene, ca scriitoare, om politic, gazdă a întâlnirilor fastuase de la Palatul Mogoșoaia, unde se duceau personalități ale elitei europene. Ca scriitoare a fost premiată de Academia Franceză, în 1954 primind Marele Premiu pentru Literatură pentru întreaga operă. În anul următor a devenit membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles. Prima ei carte a fost Les Huit Paradis - Cele opt raiuri, publicată în anul 1908. Au urmat și alte cărți și lucrări autobiografice de inspirație istorică, printre care se enumeră Isvor, Le Pays de Saules (Ivor, țara Sălciilor), Une victime royale, Ferdinand de Roumanie (O victimă regală, Ferdinand de România), Le rire de la Naïade (Rîsul naiadei). În 1963 a fost desemnată consilier al președintelui francez Charles de Gaulle în problema românească.
- Nicolae Iorga Cel mai mare istoric și savant al României din toate timpurile, cărturar, om politic, membru al Academiei Române. A studiat în România, Italia, Franța, Germania. A predat la Universitatea din București , la Universitatea din Paris și la alte instituții academice. În 1931 a fost prim-ministru al României. Interesul său s-a manifestat în doctrina conservatoare, cu o democrație occidentală. A promovat afirmarea limbii române în Parlament și la Teatrul Național. Printre lucrările sale se numără ”Istoria lui Ștefan Cel Mare pentru poporul român”, ”Neamul românesc în Ardeal și Țara Ungurească”,”Istoria românilor în chipuri și icoane”și, nu în ultimul rând, ”Istoria românilor”.
- Constantin Brâncuși Sculptor român care a creat o nouă viziune plastică în sculptura modernă. A urmat Școala de Arte și Meserii în Craiova, apoi Școala de Belle-Arte din București și École Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris. Cea mai mare parte din lucrările sale sunt din lemn și metale. Cele mai importante lucrări ale sale fac parte din patrimoniul universal: trilogia Ansamblului Monumental de la Târgu-Jiu. Printre alte lucrări de valoare internațională se remarcă Păsări Măiestre, Sărutul, Domnișoara Pogany, Muza adormită.Muzeul de Artă Modernă din paris găzduiește multe dintre lucrările sale.
- Elena Văcărescu Scriitoare, membră de onoare a Academiei Române, stabilită în Franța din anul 1895, a tradus și publicat în limba franceză poezii ale lui Mihai Eminescu, Ion Minulescu, Lucian Blaga, George Topârceanu, Octavian Goga. A avut și o activitate diplomatică bogată. A militat, în timpul Primului Război Mondial, pentru realizarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri. A fost delegat permanent la Societatea Națiunilor, unde a promovat protejarea femeilor și copiilor, lupta împotriva discriminării, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Printre lucrările Elenei Văcărescu se remarcă L'âme sereine (Cu inima senină), Le Jardin Passioné (Grădina dorului), Chants d'Aurore (Cântecele Zorilor). A scris romanele Amor vincit (Amorul învinge), Le Sortilége (Vraja).
- Eugen Ionescu Unul dintre cele mai mari nume ale artei dramatice a secolului XX, scriitor, inventator al teatrului absurd, membru al Academiei franceze. Printre piesele sale se remarcă ”Scanele”, ”Regele moare”, ”Cântăreața cheală”, ”Rinocerii”, ”Setea și foamea”. În 1961 piesele sale aveau reprezentații în 35 țări din lume. În 1971 a primit titlul Doctor Honorus Causa al Universității din New York, apoi al Universității din Warwick,al Universității din Tel Aviv, al Universității din Louvain, Belgia, al Universității din Katowice, Polonia. În anul 2009, opera sa a fost celebrată în mod oficial în întreaga lume, la propunerea României și a lui Nicolae Manolescu, pe atunci ambasadorul României la UNESCO.
- 10 Mai, Ziua Națională
- Actul Regal de la 23 August 1944
- Guvernul Comunist de la 6 Martie 1945
- Manifestația Pro Monarhistă de la 8 Noiembrie 1945
- Lovitura teroristă de la 30 Decembrie 1947
- Reîntoarcerea Regelui, 25 Aprilie 1992
- Succesoarea Regelui Mihai I, 30 decembrie 1997